Arbitrage


Scheidsrechters zijn van onschatbare waarde voor Saxenburg. Zonder scheidsrechters kunnen er geen wedstrijden plaatsvinden. Zij zorgen ervoor dat de wedstrijden op een sportieve manier en volgens de juiste spelregels gespeeld worden.

Goede arbitrage draagt ertoe bij dat wedstrijden voor alle deelnemers prettig verlopen. Het zorgt voor meer plezier in en rond het veld en is dus een belangrijk aandachtspunt voor de club. Door aandacht voor de opleiding en begeleiding van onze clubscheidsrechters (CS) streven we ernaar het algehele niveau van de spelregelkennis en arbitrage op Saxenburg te verbeteren.

Beleid, opleiding, begeleiding
Bij Saxenburg geldt dat alle spelers vanaf de A-jeugd een scheidsrechterskaart moeten hebben en ook moeten fluiten. Ouders van jeugdleden zijn van harte uitgenodigd om hun kaart te halen.

Scheidsrechtersopleiding
Een aantal keer per jaar organiseert Saxenburg een scheidsrechtersopleiding.
Hiervoor worden de leden die nog geen kaart hebben (vanaf eerstejaars O16-jeugd) en geïnteresseerde ouders uitgenodigd. Deelname aan deze cursus en het examen is kosteloos.
 
Interesse?
Wil je meedoen met de (eerstvolgende) scheidsrechtersopleiding? Meld je dan aan via email bij de Arbitrage commissie. Ook als je meer begeleiding nodig hebt na het begeleidingstraject kun je dat hier aangeven.

Aanmelden, vragen, meldingen: stuur een email naar de arbitrage commissie

CS+ Programma

Saxenburg gaat een CS+ programma (club scheidsrechter plus) opstarten, speciaal voor degenen die het leuk vinden om het fluiten op een hoger niveau te brengen. Je mag dan meer uitdagende wedstrijden fluiten. Interesse? Meld je dan aan via email bij de Arbitrage commissie.
Heren 1 wordt op dit moment meestal door bondsscheidsrechters gefloten.
 
Indeling
Je kunt eens in de vier weken worden ingedeeld en gemiddeld fluit je (minimaal) zes keer per jaar. Als je vaker wilt fluiten dan mag dat uiteraard.
LISA houdt bij hoeveel wedstrijden je hebt gefloten, welke andere clubverplichtingen je hebt en of je al dan niet beschikbaar bent (indien je dit hebt aangegeven in de LISA Arbitrage-pagina). Met deze informatie wordt elke maandagavond de indeling gepubliceerd voor het komende weekend op LISA.
 
Niet beschikbaar
Je bent ingedeeld, maar je kunt niet komen? Je moet dan zelf voor vervanging zorgen. Gewoon afmelden is geen optie. Je had je vooraf op afwezig kunnen zetten in de Arbitrage-pagina van LISA. Er geldt een sanctieprocedure als je niet komt opdagen voor een wedstrijd waarvoor je bent ingedeeld, zonder vervanging te regelen. Sancties kunnen bijvoorbeeld zijn dat je een wedstrijd(en) niet mag spelen.

Kun je nooit fluiten op zaterdag? Deel jezelf dan (via LISA) in op zondag. Ook kan je proberen te ruilen met bijvoorbeeld een bar- of rijdienst. Het is dan wel belangrijk om jezelf (in overleg met de ander) in te delen. Ziekte, blessure of zwangerschap geef je tijdig door via email bij de Arbitrage commissie.

Fluitdienst overgenomen?
Heb je een fluitdienst waargenomen (niet geruild), meld dit dan via email bij de Arbitrage commissie. Dan wordt deze juist geregistreerd op jouw naam en zo weet de arbitragecommissaris wie zijn fluitdienst verzaakt heeft.

Wat heb je nodig bij de wedstrijd?
  • Fluitje
  • Stopwatch (een smartphone is niet handig)
  • Papier en potlood om de stand bij te houden
  • Kaarten (groen, geel, rood) zijn ook handig maar niet noodzakelijk. Je kan een straf geven zonder een kaart te tonen, maar dat is vaak verwarrend voor spelers en publiek
  • Draag (sport)kleding in een opvallende kleur (denk ook aan het wedstrijdtenue van beide teams). In de kantine hangen gele jassen die je kunt gebruiken. Draag goede (hockey/sport)schoenen
  • Zorg dat je op tijd aanwezig bent

Na de wedstrijd
Saxenburg maakt gebruik van het Digitaal Wedstrijdformulier (DWF).
Zowel de scheidsrechter als de coach krijgt een verificatiecode opgestuurd per e-mail. Met deze verificatiecode en je eigen Saxenburg lidnummer (of scheidsrechterskaartnummer) kun je inloggen in het DWF, beschikbaar in de Sax-app of via de link hieronder.

Je noteert hier:
  • je naam
  • de eindstand
  • eventueel de gele en rode kaarten
Consumpties scheidsrechters op de zaterdag.
Aan de scheidsrechters van Saxenburg wordt op zaterdag een consumptie verstrekt. Zij kunnen hun consumptie zonder bon ophalen bij de bar. 
Met ingang van seizoen 2017-2018 worden er geen consumptiebonnen meer uitgedeeld. De twee scheidsrechters, die een wedstrijd op een heel veld fluiten, hebben recht op een consumptie. Als te verstrekken consumptie geldt een drankje tot € 2,-. Deze consumpties worden op de kassa aangeslagen onder de knop: Commissies (pull down naar:) consumptiebon.

Handige links